Протягом останніх кількох років у світі карпфішингу все частіше говорять про новий спосіб лову, із таємничою назвою Zig-Rig! Класичний знаряддя Zig-Rig, в якому, до речі, використовується поплавок, дозволяє розташовувати знаряддя не на дні, а в товщі води, при цьому в процесі лову можна змінювати висоту підйому знаряддя від дна. Навіть на двох останніх чемпіонатах світу, де мені доводилося бувати, можна було помітити, що все більше спортсменів намагаються застосувати цей вид знаряддя. Але враховуючи, що за правилами FIPSed використання поплавків у знарядді заборонено, спортсмени використовують модифіковану версію знаряддя Zig-Rig, яка по суті є просто довгим або надто довгим поводком з насадкою pop-up! Таким чином, знаряддя Zig-Rig, про яке ми так часто чуємо і читаємо, насправді є звичайним знаряддям з довгим або дуже довгим поводком із використанням насадки pop-up, і тому в подальшому в тексті в статті я не буду називати його Zig Rig, оскільки це буде неправильно! Обов'язковою умовою використання цього знаряддя, як вчать нас піонери ловлі - англійці, є умова постійного використання повільно опускаючоїся на дно та максимально мутної прикормки, яку необхідно надто точно доставляти над вашим знаряддям, плаваючим в товщі води. Іншими словами, ловля на це знаряддя передбачає ідеальну техніку закидання знаряддя та роботу споду.

Почитавши і переглянувши ентузіастів-експериментаторів, ми вирішили спробувати застосувати це знаряддя на змаганнях, де ми могли побачити роботу цього знаряддя в напружених умовах. До того турніру ми ніколи не ловили на такі довгі поводки і кожен наш крок був для нас чимось новим практично, оскільки теоретично ми були готові до цього виду лову на належному рівні.

Умови змагань, звісно, накладають свій відтінок на будь-який спосіб лову, а в лові на подібне знаряддя тим більше. Де ловити? Де саме ставити наше знаряддя? Якщо на дні можна було шукати цікаві з нашої точки зору місця для риби, то за логікою речей, в товщі води риба повинна бути всюди, і можна встановлювати де душі буде угодно. Ми не були в цьому впевнені, і пішли простим і логічним шляхом. Ми встановили на якій відстані ловили наші сусіди, і вирушили на 20-25 метрів далі, щоб не створювати конкуренцію наших знарядь на одній лінії. У цьому випадку ми опинилися на відстані від 115-125 метрів від берега, де середня глибина складала 9,5-10 метрів, дно іллясте, приблизно в 10-12 метрах від кордону мушельника, на широкій смузі якого "стояли" наші сусіди. Нам було психологічно складно "відриватися від дна", і ми почали з малого, ми встановили наш перший довгий поводок на 125 метрах, і його довжина була всього біля 2-х метрів. Як матеріал для поводка ми використовували звичайний флюорокарбон діаметром 0,25 мм, прив'язавши його до крючка, розмір якого мені не міг снитися навіть у самому страшному сні - Wide Gape Talon Tip Standard 10-го розміру... Ми не стали використовувати так поширену серед карпятників пінку в якості насадки, а звернулися до нашого старого знайомого - 14 мм плаваючого бойлу з міксу Mistral Fluorescent Pop Up Mix, жовтого кольору з запахом - меду! Як виявилося в майбутньому, 14 мм бойли виявилися дуже гідною щільністю і підйомною силою, коли у нас закінчилися крючки, ми з успіхом використовували крючки навіть 6-го розміру. Стандартне знаряддя in-line, з рухомим "швидкознімом".

Загалом, спробуйте, і все у вас вийде!

Плаваючий мікс для ракети:

Пудрова світла прикормка Nutz (тигровий горіх). Роздрібнені бойли HONEY NECTAR (мед) (роздробити за допомогою KRUSHA до потрібного розміру частинок). PVA Friendly Tiger Nut Liquid Booster . Ліквід Sweetcorn Вода додається в залежності від потрібної концентрації суміші, від супу до трохи вологої. Важкий мікс для ракети:

Ellipse Hard Feed Pellets від MISTRAL. Роздрібнені бойли HONEY NECTAR (мед) М'який пелет Red Agressor 12 мм від MISTRAL Зернова суміш Shelf Life Hemp & Maize Halibut Marine (High Oil) Feed Pellets 8 мм (збільшувати пропорцію при наближенні до вечора і кінця риболовлі). Molasses with Scopex & Betaine (можна розбавляти водою і регулювати в'язкість). Corn Steep with Strawberry & Betaine . Насадка:

Плаваючий бойл 14 мм, Fluoro, мед, MISTRAL Штучний бойли, жовто-чорний, 12 мм, AVID CARP